Karl Bodmer

 

Campament dels indis Peikann

Campament dels indis Peikann


 

Karl Bodmer (1809–1893) va ser un artista gràfic, litògraf, dibuixant, il•lustrador i pintor nascut a Suïssa. Membre de l’Escola de Barbizon és conegut a Alemanya per les seves aquarel•les, dibuixos i aiguatintes de ciutats i paisatges dels rius Rin, Mosel•la i Lahn. A Estats Units és molt conegut com un dels pintors que va capturar l’oest americà del segle XIX amb representacions molt precises dels seus habitants.

 

Indi Missouri, indi Oto i cap dels Puncas

Indi Missouri, indi Oto i cap dels Puncas


 

Entre els anys 1832 i 1834 va acompanyar al príncep, explorador i botànic alemany Maximilian zu Wied-Neuwied en la seva expedició a nord-amèrica. Maximilian el va contractar com a artista per documentar amb imatges les ciutats, rius, pobles i persones que veurien al llarg del recorregut, incloent els nadius americans.

 

Guerrer Moenitarri en el vestit de la dansa del gos

Guerrer Moenitarri en el vestit de la dansa del gos


 

El pintor i el príncep van recórrer els rius d’Ohio, el riu Missouri i el riu Mississipí. Karl Bodmer, llavors amb 23 anys d’edat, va pintar nombroses aquarel•les que van ser de gran influència en la imatge que els europeus es van fer dels amerindis.

 

Indi Saki i indi Musquake

Indi Saki i indi Musquake


 

Les litografies de Bodmer, editades per les Éditions Arthus-Bertrand a París, són una font important d’informació per als actuals amerindis desitjosos de trobar dades del seu passat. Bodmer va deixar un extraordinari llegat sobre les armes, les eines i els costums dels autòctons nord-americans que constitueixen un autèntic document antropològic.

 

Dansa del bisó dels indis Mandan davant de la seva casa de medicaments

Dansa del bisó dels indis Mandan davant de la seva casa de medicaments


 

Pintant va documentar la cultura de moltes de les tribus americanes natives que va trobar, en particular els mandans i hidatses, que vivien en els pobles assentats a les ribes del Missouri, però també pobles nòmades com els dakotes, assiniboines, Crees de les planes, Gros ventres i Peus negres.

 

Indis Mandan

Indis Mandan


 

Les pintures a l’aquarel•la de Bodmer de persones, objectes i costums entre els indígenes són reconeguts com dels més precisos i informatius que s’han fet mai.

 

Indi Assiniboine i indi Yanktonan

Indi Assiniboine i indi Yanktonan


 

Molts dels treballs de Bodmer van ser plasmats en el llibre del príncep Maximilian titulat Maximilian Prince of Wied’s Travels in the Interior of North America, during the years 1832–1834.

 

Mandeh-Pahchu Un jove indi Mandan

Mandeh-Pahchu Un jove indi Mandan


 
 
 
 

Anuncis

2 thoughts on “Karl Bodmer

  1. M’agraden aquestes imatges del món de l ‘oest americà. Em fan pensar en un altre alemany vinculat al Far West, Karl May, autor de novel·les que devorava fa molts anys, protagonitzades per Old Shatterhand i el seu germà de sang, l’apatxe Winnetou. Curiosament May va escriure aquestes històries sense haver estat al Far West. Gràcies per fer-me conèixer l’artista d’unes imatges sobre indis, algunes de les quals ja havia vist abans.

    • Bon dia Eduard, jo era més de Zane Grey, en vaig llegir unes quantes de les seves novel·les. De Karl May conservo alguns còmics i he vist algunes pel·lícules però no he llegit mai un llibre (una altra assignatura pendent).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s