Lágrimas en la lluvia

Portada del Círculo de Lectores
 

En el Madrid dels Estats Units de la Terra de l’any 2109, augmenta el nombre de morts de replicants que embogeixen de sobte i comencen a matar gent de forma indiscriminada. La detectiu Bruna Husky és contractada per descobrir què hi ha darrere d’aquesta onada de bogeria col•lectiva en un entorn social molt inestable, incert i pessimista, en el qual els pobres han de pagar per l’oxigen que respiren. Un món absolutament contaminat i ple de fanatismes religiosos i polítics. Un món curull de violència, corrupció i drogues que està sota vigilància policial i que destaca per la seva falta de privadesa (com en la novel•la “1984” de George Orwell).

Mentre, una mà anònima transforma els textos de l’arxiu central de documentació de la Terra amb la clara intenció de reescriure i modificar la Història de la humanitat culpant de tots els mals de la mateixa als replicants (un gran encert de l’escriptora que li serveix per informar-nos de les peculiaritats d’aquest futur sense minvar l’atenció de la trama).

La detectiu Bruna Husky, una replicant sola i inadaptada, es veu immersa en una trama d’abast mundial mentre s’enfronta a la constant sospita de traïció dels qui es declaren els seus aliats. Bruna compta amb la companyia d’una sèrie d’éssers marginals que són capaços de conservar la raó i la tendresa enmig del caos emergent.

Lágrimas en la lluvia” és una mescla d’intriga, thriller d’assassinats amb trama racial, suspens, por a la mort (Bruna viu, com tots els essers vius, en una constant compte enrere), crítica social i humanitat en un futur imaginari que es coherent i que es narrat amb molta acció i humor. L’obra ens parla de la necessitat de l’altre, de la memòria, dels records, de la identitat i de la mort.

Aquesta història de ciència ficció desenvolupada en forma de novel•la negra protagonitzada per androides en el Madrid del segle XXII està escrita amb mestratge, un estil suggestiu i una ambientació impecable. Es plena d’imaginació clarament inspirada en el film Blade Runner d’on fins i tot pren el títol que fa referència a les paraules del replicant Roy Batty abans de morir.

Un altre gran encert són els personatges, especialment el de la protagonista, Bruna Husky, replicant de combat reconvertida en detectiu privat després de finalitzar els seus tres anys de treball obligatori. Té tots els atributs del bon detectiu de novel•la negra, solitud, cerca de justícia, alcoholisme, violència, cinisme, amargor i una ètica personal a la qual es manté fidel.

En definitiva, una novel•la de lectura fàcil, entretinguda i addictiva. Molt recomanable. A la qual solament vaig a posar una pega, només una: el final és una miqueta senzill.

Aquesta història ja té continuació: “El peso del corazón” , l’ultima novel•la fins el moment de Rosa Montero, editada per Seix Barral aquest mateix 2015, que no em penso perdre.

Portada edició Seix Barral

Portada edició Seix Barral

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.