Venus i Van Gogh

 

Nit estrellada

Nit estrellada


 

El proper 29 de juliol es celebrarà el 125 aniversari de la mort del pintor Vincent Van Gogh. Van Gogh va ser l’autor d’uns 900 quadres i sembla ser que en tres d’ells va representar l’astre més lluminós del firmament després del Sol i la Lluna: Venus.

La seva Nit estrellada pintada al juny de 1889 n’és el exemple més destacat. Aquest quadre famós, d’un vigor extraordinari, va ser pintat per Van Gogh quan estava reclòs en un internat de la vila de Saint-Rémy on es dedica a pintar allò que veu des de la finestra de la seva habitació.

En aquest quadre veiem el cel nocturn ple de núvols en moviment que giren ràpidament, hi ha estrelles, la lluna creixent brillant… i el planeta Venus identificada com la brillant esfera a l’est de Saint-Rémy.

Els historiadors de l’art i els astrònoms també han identificat Venus al Camí amb xiprers i estels que Vincent Van Gogh va acabar a mitjan maig de 1890, el dia abans de marxar de Saint-Rémy, just un any desprès d’arribar-hi.

 

Camí amb xiprers i estels

Camí amb xiprers i estels


 

El propi Van Gogh, en una carta, explica aquesta obra:

Un cel nocturn amb una somorta lluna creixent que amb prou feines es destaca de les fosques ombres de la terra i un estel d’una resplendor inusitada, rosa i verd, en un cel de blau ultramarí pel qual es llisquen alguns núvols. A baix, un camí vorejat d’altes canyes grogues, darrere les baixes Alpilles blavenques, una vella posada amb les finestres enceses en un to taronja i un xiprer altíssim, molt recte i molt fosc. Pel camí un carro groc tirat per un cavall blanc i dos caminants ressagats. Molt romàntic … però em sembla que també molt típic de la Provença”

Unes setmanes més tard, prop de París, a la vila d’Auvers-sur-Oise, Van Gogh va pintar unes 80 obres en els dos mesos previs al seu suïcidi. Aquí va pintar Venus per darrera vegada dins un halo espurnejant que domina sobre la xemeneia oest de La casa blanca a la nit.

 

La casa blanca a la nit

La casa blanca a la nit


 

Això va ser descobert per un historiador de l’art i un astrònom amb l’ajuda d’uns programes informàtics cent anys després de pintar-se el quadre. Aquests dos senyors es van traslladar a la vila d’Auvers i es van col•locar davant la casa pintada (que encara existia) amb la façana apuntant al nord, al capvespre, situant un objecte 15 graus per damunt de l’horitzó… i un programa informàtic que representava el cel a qualsevol època i lloc. Van arribar a la conclusió que l’objecte astronòmic era Venus i que Van Gogh va pintar aquell quadre el dia 16 de juny de 1890 a les 7 de la tarda.

Això sembla confirmat per la carta que Van Gogh va enviar al seu germà Theo el 17 de juny de 1890:

He acabat el quadre de la Casa Blanca amb un estel molt brillant en el cel de nit.“

 
 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s