Las máquinas de Dios

 
Portada de Las máquinas de Dios
 

Jack Mc Devitt és el creador d’una de les sagues més significatives del gènere de la ciència ficció moderna: Les màquines de Déu. A dia d’avui està composta per set novel•les, sis de les quals traduïdes al castellà: Las máquinas de Dios (1995), Deepsix (2000), Chindi (2002), Omega (2003), Odisea (2006), Cauldron (2007) i Star Hawk (2013, no traduïda al castellà).

El primer volum de la sèrie, Las máquinas de Dios va ser publicar l’any 1995 i la història que ens explica és la d’un planeta Terra al segle XXIII a punt de ser destruït pels efectes del canvi climàtic, la fam que va lligada a la superpoblació, l’extinció de les diferents espècies animals i l’esgotament dels recursos naturals. Per això científics de tot el món busquen altres planetes on traslladar-se.

Gràcies al viatge hiperlumínic, s’envien sondes a altres sistemes solars. En aquesta recerca han trobat les restes monumentals i les estranyes estàtues d’una raça alienígena que anomenen els Creadors de Monuments a diferents planetes de la galàxia. Cada relíquia és diferent i totes les inscripcions trobades desafien la traducció dels experts.

Un equip d’investigació arqueològica liderat per el doctor Henry Jacobi, que porta 28 anys investigant les ruïnes dels habitants del planeta Quraqua a 150 anys llum de la Terra, acaba de descobrir un temple soterrani que pot ser clau per comprendre l’escriptura dels Creadors de Monuments. El problema és que el doctor i els seus auxiliars hauran d’abandonar el planeta abans d’un mes degut a que ja hi ha un projecta de terraformació en marxa que implica bombardejar amb bombes atòmiques els pols nord i sud del planeta per convertir el gel en aigua que inundi amples parts d’aquell món i començar així la seva transformació en un lloc habitable per a la raça humana.

El doctor Richard Wald intenta guanyar temps i aprofitant la evacuació dels arqueòlegs i els seus equips, visita el planeta acompanyat per la pilot i amiga Priscila Hutchins. Ells i altres arqueòlegs, descobreixen que aquestes estranyes civilitzacions han sofert terribles devastacions de forma cíclica. L’enigma que es planteja és saber què ha estat el causant d’aquestes catàstrofes.

 

Portada de l'edició americana

Portada de l’edició americana


 

Sobre aquest marc Jack Mc Devitt construeix la seva novel•la d’aventures amb moments molt brillants com ara el tsunami sobre el Temple de Quraqua, la progressiva congelació de una nau aturada en el espai, l’atac de les criatures que habiten Beta Pacífica i que costa la vida de varis membres de l’expedició…però també hi ha moments menys aconseguits com ara les conclusions a les que arriben els investigadors a la lluna Oz o el mateix núvol Delta que aniquila móns per enllà on passa i que és el desenllaç mateix de la novel•la.

No puc negar que el llibre és entretingut, conté molta acció i un bon misteri. Està escrit de forma clara, directa i honesta; la història està ben construïda malgrat no contingui idees espectaculars, però, he de confessar que només m’ha enganxat a estones. El seu ritme decau cap a la meitat de la narració i no torna a remuntar fins al final que, pel meu gust, és un tant fallit.

Probablement Mc Devitt ja tenia al cap la continuació de la novel•la i no tanca totes les línies argumentals que hauria de tancar per satisfer les expectatives dels lectors que han tingut la constància (o hauria de dir la paciència?) de seguir-lo durant les 575 pàgines (a l’edició de butxaca). Penso fermament que amb la meitat de lletra la novel•la hauria estat molt més rodona, molt més efectiva i no esgotaria al lector. Personalment trobo a faltar aquelles novel•les del gènere que en 200 planes plantejaven un tema i el concloïen sense innecessàries segones i terceres parts.

 
 

Anuncis

2 thoughts on “Las máquinas de Dios

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s