El gran calentamiento

Portada de El gran calentamiento de Brian Fagan

 

Brian Fagan és considerat com un dels historiadors més importants del clima. Els seus estudis i recerques es basen en les dades que proporcionen els anells de creixement dels arbres, els nuclis de gel extrets de glaceres i muntanyes de tot el món, les franges de creixement dels coralls marins i també els texts que conservem d’antigues civilitzacions i que ens parlen de riuades, sequeres, gelades, pluges…qualsevol fenomen meteorològic.

En aquest llibre que es subtitula ‘Com va influir el canvi climàtic en l’apogeu i caiguda de les civilitzacions’, Fagan estudia la història climàtica del nostre planeta de l’any 800 al 1200, una etapa que es coneguda com el període càlid medieval (un terme proposat pel científic Hubert Lamb).

Aquest període càlid medieval es va caracteritzar per oscil•lacions extremes del clima on s’alternaven les pluges intenses i les sequeres. Durant aquests anys es va propiciar un clima benèvol del que va gaudir la major part de l’hemisferi nord i que va afavorir una explosió demogràfica a Europa. Aquest augment de la població es va traduir en la colonització i explotació agrícola de nous territoris. És el moment en que els víkings s’estableixen a Grenlàndia i Vinland descobrint Amèrica abans que Cristòfor Colom.

Però les bones condicions climàtiques europees no es van repetir a tot el món. A les zones tropicals i subtropicals es van produir sequeres que van ajudar a col•lapsar diverses civilitzacions com ara els maies i els moche. També va obligar a crear sistemes de repartiment d’aigua per combatre sequeres i va afavorir el nomadisme de tribus nord americanes.

Al voltant de l’any 1300 es va originar un canvi abrupte del clima que duria 600 anys de major humitat amb breus episodis de sequera. Aquest nou període és conegut com ‘la petita edat del gel’ i va ser objecta d’un altre llibre de Fagan.

Brian Fagan, en aquest interessantíssim llibre, vincula els canvis climàtics amb els esdeveniments socials i històrics, estudiant la influència que el clima ha exercit en la vida dels homes. Tot un tema que gairebé no ha investigat ningú i que tot just ara es comença a fer.

Un llibre magnífic que també ens ajuda a entendre la extrema vulnerabilitat de l’home davant de la força de la natura.

El gran calentamiento. Cómo influyó el cambio climático en el apogeo y caída de las civilizaciones, va estar editat per Gedisa Editorial a Barcelona l’any 2009.

 
 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.