Celos criminales

 
Portada de Celos criminales d'Ed McBain
 

Ed McBain és un dels pseudònims (Hunt Collins, Richard Marsten, Evan Hunter) utilitzats per Salvatore Lombino (1926-2005) escriptor i guionista d’origen italià nascut a la ciutat de Nova York.

Ed McBain va començar escrivint narracions curtes de ciència ficció i policíaques que venia a diferents revistes pulp. Va escriure 75 guions cinematogràfics, alguns basats en les seves pròpies novel•les de lladres i serenos. El guió més conegut és, sens dubte, Els ocells, el clàssic d’Alfred Hitchcock adaptat d’una història de Daphne du Maurier.

Guions apart, va escriure també tota una sèrie de més de 50 novel•les ambientades en una ciutat imaginària molt similar a Nova York que ell anomena Isola (illa, en italià, que podem identificar amb l’illa de Manhattan). Aquesta sèrie és coneguda com la del Districte 87 i té com a protagonistes tota la brigada de policia que hi treballa. Ed McBain descriu en elles el procediment policial en detall, les investigacions, els interrogatoris, la paperassa, les proves de laboratori, les batudes i les detencions realitzades pels policies.

Són unes narracions descarnades amb sang i violència on destaca la capacitat de l’autor per crear una galeria de personatges que es fan propers al lector com ara Steve Carella potser el policia més carismàtic de tots, bon company, solidari i responsable; Meyer Meyer d’origen jueu, una mica acomplexat; Bert Kling, el jove de la comissaria; Hal Willis, petit i àgil; Cotton Hawes, que porta la cara la cicatriu feta per un delinqüent mentre investigava un robatori…

A Like Love novel•la escrita el 1962 i titulada a Espanya Celos criminales, els inspectors Steve Carella i Cotton Hawes se’ls encarrega el que, en principi, és un cas clar de suïcidi. Una parella, home i dona, són trobats morts, despullats, al llit. La clau del gas de l’apartament està oberta i al voltant dels cadàvers hi ha unes ampolles de whisky buides i una nota on s’acomiaden d’aquest món cruel. Sembla un clar suïcidi per amor i tot fa suposar que arxivaran el cas aviat. Però els veterans homes del districte 87 s’oloren que aquest escenari és massa pulcre i perfecta. Comencen amb els interrogatoris de rutina a familiars, veïns, empreses de assegurances i ràpidament, en remoure l’assumpte, comencen a aparèixer proves contradictòries i mòbils més que suficients per a l’assassinat de la jove parella.

L’obra, com totes les de McBain, és absorbent, addictiva, la comences i ja estàs enganxat fins al final. Els diàlegs dels protagonistes són magnífics i el ritme de la narració prodigiós. No és una obra mestra del gènere però la recomano especialment a tots aquells que volen descansar de lectures més feixugues o que una mica esgotats de la novel•la negra nòrdica vulguin tornar als clàssics, breus i sense divagacions, de la segona meitat del segle XX.

 
Portada americana de Like love d'Ed McBain

 

 

Anuncis

2 thoughts on “Celos criminales

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.