Barkeno, Bàrcino, Barcelona

Portada del llibre Barkeno, Bàrcino, Barcelona

Aquest llibre divulgatiu d’història està compost per 38 breus capítols que expliquen diversos moments concrets de la ciutat de Barcelona al llarg del temps. Abasta des de la prehistòria, quan el barcelonès era terra de pastura dels mamuts i part del territori estava sota les aigües, fins el moment actual.

Abans que nosaltres, les terres de Barcelona han estat habitades pels ibers laietans que anomenaran el lloc com a Barkeno (ho sabem per la inscripció d’una única moneda conservada) i els romans que l’anomenaren Bàrcino. També van estar els gots i els musulmans. Els nostres avantpassats medievals l’anomenaren Barchinona. Tots aquests vells ancestres desfilen per les pàgines del llibre. L’autor ens parla de les vies Augusta, Favència i Júlia, del parc d’atraccions Caspolino, i dels orígens d’alguns barris com el d’Hostafrancs i el de la Barceloneta.

Gràcies a la seva lectura descobreixo per què el carrer del Perill, al barri de Gràcia, va ser batejat amb aquest nom. La resposta és tan racional i simple que, com el carrer, et fa caure de cul: hi havia molts sots i no estava il•luminat. Descobreixo que al Guinardó hi ha un carrer anomenat de l’Oblit perquè no sortia als plànols i es van descuidar de posar-li nom. L’autor, en parlar de carrers, ens fa saber que la majoria porten moms d’home i que només el set per cent d’ells el porten de dones.

Descobreixo que el primer barceloní conegut es deia Caius Coelius; que el magnífic mamut de pedra del parc de la Ciutadella hi és gràcies al mossèn Norbert Font, científic i geòleg, que volia omplir el parc de reproduccions d’animals prehistòrics; que l’heroi laietà Theolongo Bacchio que va destacar a la batalla de Baetulo (Badalona) i que té una plaça dedicada a la barriada del Besòs, no va existir mai.

El llibre és una bona guia d’històries singulars de la ciutat de Barcelona. La seva lectura és agradable, està escrit en un estil planer i àgil. Està farcit d’anècdotes curioses i de dades poc conegudes (parlo per mi, és clar) sobre la ciutat. He de dir que aquest tipus de llibre, farcit d’informacions diverses, sempre els llegeixo poc a poc, un o dos capítols per dia, per que si la lectura que en faig és massa ràpida oblido gran part de la informació amb molta facilitat.

Una reflexió general que em faig és que, per poca o molta curiositat que tinguem sobre la ciutat de Barcelona i per moltes vegades que hi hàgim anat a passejar per les seves avingudes, parcs i carrers, sempre hi ha racons nous per descobrir i noves i interessants històries i anècdotes per conèixer.

El llibre ha estat publicat per Angle Editorial l’any 2014 i l’ autor n’és Joan de Déu Prats que, per cert, té publicats dos llibres més dedicats a la ciutat de Barcelona: Llegendes de Barcelona i Llegendes històriques de Barcelona.
 
 
 
 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s