Bernat de Sarrià (/IV)

 

Marina Baixa respecte del País Valencià

Marina Baixa respecte del País Valencià


 

Com el matrimoni de Bernat de Sarrià amb Isabel de Cabrera no va tenir descendència l’any 1321 Bernat fa donació del seus estats a l’infant Pere, comte de Ribagorça. Aquesta donació és aprovada per Jaume II el 15 d’octubre de 1322 i comprenia els llocs, castells, termes i alqueries de: Polop, Callosa, Castells, Aialt, Aljubea, La Mola, Finestrat, Benidrom, Benioma, Sentinilla, Xirles, Lliriet, Matet, Algar, Paúl, Sacos, Benigaladí, La Murta, Benibrahim, Puçol, Albalat, l’heretat de Talvanell del terme de Penàguila, Tàrbena, Confrides, Serrella, Aguilar, Relleu, El cabeço, els drets que tenia sobre Orxeta, Vilajoiosa i Torres, la seva casa al Cap i Casal situada en la parròquia de sant Llorenç (on a una part dels terrenys, anys després, es construirà el Palau dels Borja), La vall de Gallinera, La vall d’Ebo, Pego, La Vall de Pop i les muntanyes de Garig i Sella.

 

Mapa de la Marina Baixa

Marina Baixa


 

De 1323 a 1327 l’almirall Bernat ocupa el càrrec de portantveus de general governador del Regne de València, en nom d’Alfons el Benigne, convertint-se així en la màxima autoritat no reial com a substitut de l’hereu de la corona.

El 1324 és present al gran consell de Lleida que sentencia la corona mallorquina a favor de Jaume III de Mallorca.

Bernat, a les seves propietats de la Marina Baixa, estava necessitat d’un port propi i va pledejar infructuosament per recuperar Vilajoiosa que havia perdut en judici l’any 1312. La història és la següent: a la mort (l’any 1300) de Pere Ferrandis I d’Híxar, fill il•legítim del rei Jaume I i de Berenguera Ferrandis, Bernat de Sarrià va reclamar al seu fill, Pere Ferrandis II d’Híxar, el feu d’Orxeta, sense èxit.

Jaume II inicia el 1304 un judici entre les tres parts: Bernat de Sarrià, Pere Ferrandis II d’Híxer i l’orde de Sant Jaume que havia venut els terrenys a Bernat. La primera sentència no apareix fins vuit anys després, el 1312 i es favorable a l’orde de Sant Jaume. La sentència diu que ha de tornar a l’orde els ingressos obtinguts d’aquelles poblacions. Bernat va perdre el judici per no aportar el document de compra de 1293, que potser havia perdut i que li donaria la raó, mentre que l’orde de Sant Jaume no va proporcionar la còpia de la venda que els va demanar. Sabem que Bernat de Sarrià no va pagar mai els 12.000 maravedís que els devia. Bernat continuaria realitzant accions legals i militars per recuperar Vilajoiosa, en concret, i en contra de la voluntat reial, va prendre la població per les armes el 1326 i de nou el 1328. Els dos cops el rei l’obliga a retirar-se. Tot i així sembla que Bernat va mantenir tropes a la zona fins a la seva mort.

 

Alfons IV d'Aragó conegut com el Benigne en el Rotlle genealògic del Monestir de Poblet

Alfons IV d’Aragó conegut com el Benigne en el Rotlle genealògic del Monestir de Poblet


 

Al no tenir el port de Vilajoiosa, Bernat de Sarrià atorga la Carta de Poblament a Benidorm el 8 de maig de 1325 sobre poblaments anteriors, fet que creava la vila de Benidorm a la punta d’Alfalig. La intenció de Bernat de Sarrià era poblar-lo de cristians per explotar els recursos del terme, donar suport a les tropes del castell i controlar la vora litoral de la Marina Baixa contra els musulmans. Benidorm es converteix en la nova capital al litoral dels seus amplis dominis. Amb els anys, el Benidorm medieval fundat per Bernat, va anar decaient i va desaparèixer, al ser abandonat, dos segles desprès degut als atacs corsaris.

El 1330, durant el regnat d’Alfons el Benigne el vell militar comandà un estol de naus per vigilar l’estret de Gibraltar.

Bernat de Sarrià, als darrers anys de la seva vida, va donar suport als partidaris dels fills de la segona muller d’Alfons el Benigne, Elionor de Castella contra l’infant Pere, el futur Pere el Cerimoniós, fill de la primera muller, Teresa d’Entença i les seves pretensions de crear un gran conjunt de dominis al Regne de València per als seus fills. Aquestes pretensions van generar un rebuig molt enèrgic entre la població valenciana que es revoltà liderada per Francesc Vinatea el 1333. L’aristocràcia es va dividir entre els elionoristes i els seguidors de l’infant Pere.

 

Pere III el Cerimoniós en el Rotlle genealogic de Poblet

Pere III el Cerimoniós en el Rotlle genealogic de Poblet


 

Entretant, Bernat de Sarrià va ser nomenat alcaid del castell de Xàtiva, fortalesa on es refugia Ferran, un dels fills de la reina. Bernat, fidel al seu compromís evita cedir el castell planta cara el 1335 a la host de l’infant Pere que volia matar el seu germanastre. També va evitar que l’infant Ferran s’apoderés del castell de Xàtiva. Però Bernat de Sarrià no va veure la fi d’aquest conflicte, car el 31 de desembre de 1335 mora al castell de Xàtiva havent donat ordres al seu ajudant i successor en l’alcaidia de Xàtiva, Bernat de Mataró, de cedir el castell només a qui fora rei. Al mancar de descendència legitima les seves possessions van passar al rei Pere el Cerimoniós l’any 1336.

Durant segles, el que avui es denomina Marina Baixa, va ser conegut com Muntanyes d’en Sarrià perquè coincidia amb el feu personal del personatge.
 
 
Bibliografia i enllaços:

Bernat de Sarrià. Article de la Viquipèdia (en català)

Bernat de Sarrià. Article de la Gran Enciclopèdia Catalana (en català)

Galiana, Agustí. La fundació de Vilajoiosa per Bernat de Sarrià. A la revista Sarrià (Revista d’invetigació i assaig de la Marina Baixa) a la web raco.cat (document PDF en català)

Pont, Toni. Bernat de Sarrià. Al blog Tàrbana, article publicat el dia 4 de gener de 2009 (en català)

Pont, Toni. Bernat i Isabel de Cabrera. Al blog Tàrbana, article publicat el dia 2 de novembre de 2008 (en català)

Bernat de Sarrià, fundador de la comarca. La Marina Plaza (Diari de la Marina Alta) Publicat el dia 17 de març de 2014 (en català)

Amillo Alegre, Francisco. ¿Por qué se celebra en Benidorm el dia 8 de mayo? a Histobenidorm (el blog de la historia de Benidorm) Publicat el dia 9 de maig de 2014 (en castellà)

Martínez San Pedro, Mª Desamparados. Jaime II y la cruzada de Almería Universitat d’Almeria (document PDF en castellà)

Batlle, Guillem. Requesta de Bernat de Sarrià a Jaume de Sant Hipòlit el 13 de juliol de l’any 1304. Arxiu del Castell de Vilassar de Dalt (en català)

Xunclà, Fèlix i Parés, Assumpció. Vilabertran dins la comarca de L’Alt Empordà al blog Terres de Girona.cat (en català)

Eimeric d’Usall. Article de la Viquipèdia (en català)

Jaume el Just. Article de la Viquipèdia (en català)

Blanca de Nàpols. Article de Viquipèdia (en català)

Fra Dalmau de Rocabertí. Article de la Viquipèdia (en català)

Muntaner, Ramon. Crònica (Manuscrit) al web Cervantesvirtual.com (en català)

 
 
 
 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.