Banca

 

El canvista i la seva dona de Quentin Massys, 1514 (Museu Louvre de París)

El canvista i la seva dona de Quentin Massys, 1514 (Museu Louvre de París)


 

Consta en registres d’argila que a la Babilònia del segle XVIII a.C. els sacerdots dels temples ja realitzaven préstecs als comerciants. Els ‘trapezites’ eren els banquers de l’antiga Grècia i els denominen així perquè duien a terme les seves transaccions darrera una taula anomenada trapeza.

El nom del primer banquer històricament documentat és Pythius de Lidia que feia el seu negoci a l’Àsia Menor a començaments del segle V a.C. Pels voltants de l’any 371 a.C. l’esclau grec Pasion era el banquer més ric i famós de Grècia.

La banca moderna té els seus orígens en les diverses iniciatives financeres de l’edat medieval, com ara la taula de canvis.

Al igual que la paraula castellana “banco” el nom de banc o banca deriva de la paraula italiana “banco“, “escriptori”, utilitzada al Renaixement pels banquers jueus florentins que feien les seves transaccions damunt una taula coberta per un mantell verd.

A la Barcelona medieval, els jueus instal•lats al carrer de Canvis Vells, a tocar de l’església de Santa Maria del Mar, disposaven el seus bancs i mostraven als clients els diferents tipus de monedes i les balances per tal de canviar el diner.

No ens enganyem, abans en l’antiguitat, i ara en l’actualitat, la banca sempre ha volgut obtenir beneficis ràpids i quantiosos, de vegades no del tot legals o directament fraudulents. Sempre a l’esquena dels més incautes i els necessitats. En aquesta Barcelona medieval de la que parlo, quan una transacció havia estat fraudulenta i es podia demostrar a les autoritats l’engany, el banc del jueu en qüestió era destrossat i es produïa el que de forma molt visual i en castellà es denomina una ‘bancarota’.

Durant uns anys el banquer tenia prohibides les seves transaccions i activitats canvistes, però transcorregut un temps prudencial, en el que suposadament havia purgat el seu delicte, era perdonat i se’l permetia reprendre els seus negocis. Això sí, lluny dels jueus honrats, al carrer de Canvis Nous, al costat d’altres ex estafadors perdonats.

 
Bibliografia i enllaços:

Banc (empresa). Article de la Viquipèdia (en català)

Banco. Article de la Wikipedia (en castellà)

Milá Rodriguez, Ernesto. Guía de la Barcelona màgica. Ediciones Luciérnaga. Barcelona, 2016.

 
 
 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.