Moments estel•lars de la ciència

 
Momentos estelares de la ciencia
 

Isaac Asimov és mundialment famós pels seus llibres de ciència-ficció però, a la vegada, va ser el divulgador científic per excel•lència del segle XX junt amb Carl Sagan. Sagan es va centrar més en els aspectes cosmològics i va ser mundialment famós per la sèrie de televisió Cosmos (que els que ja tenim certa edat recordem perfectament i que les generacions més joves han revisitat de la mà de l’astrofísic Neil deGrasse). Asimov va ser més variat en els seus temes i va escriure història en la seva informalment titulada Història Universal Asimov, i història de la ciència. Ambdós autors van saber captar l’interès de milions de lectors i van influir en la seva visió del món científic.

L’any 1959 Asimov va publicar als Estats Units una de les obres de divulgació científica més populars i llegida Moments estel•lars de la Ciència. Un llibre que en unes breus 150 planes ens presenta alguns dels científics més importants de la història i els descobriments que es van convertir en troballes decisives per a la humanitat i que van canviar el món fent avançar el coneixement científic. Per aquesta petita gran obra desfilen des d’Arquimedes a Robert Hutchigs Goddard passant per Copèrnic, Galileu, Newton, Pasteur, Marie Curie, Darwin, Einstein i altres investigadors en els camps de la física, química, medicina, biologia o la tecnologia.

A cada personatge dedica tres o quatre planes, el que fa que la lectura sigui molt àgil però que, a vegades, se’ns fa massa curta, una mica precipitada o poc matisada pel fet que només ens permet fer una llambregada al descobriment i al descobridor. Això sí, la qualitat literària d’Asimov és innegable, la claredat i agilitat de les seves explicacions i la seva amenitat contribueixen a llegir el llibre en un tres i no res. Només un exemple per il•lustrar el que comento, quan Asimov parla del descobriment dels raigs X ens diu: ‘Gràcies a Roentgen podem usar l’invisible per fer visible l’invisible‘.

Anys després, el 1985, Asimov va ampliar aquesta obra amb La gran enciclopèdia biogràfica de la ciència i la tecnologia en la que passava de la vintena de científics del llibre comentat a les 1.197 biografies en la que va ser una autèntica obra de consulta biogràfica fins a l’arribada d’internet i la Viquipèdia.

Aquests Moments estel•lars de la ciència són absolutament recomanables i, diria més, imprescindibles per a qualsevol lector amb curiositat.

 
Momentos estelares de la ciencia

 
 
 

Anuncis

2 thoughts on “Moments estel•lars de la ciència

  1. Tengui! I a més, la mateixa edició, de quan em llegia cada més una revista de divulgació científica que es deia ‘Algo’.

    Comparteixo totalment el comentari. I amplio: jo sempre vaig sospitar que Asimov tenia al darrera tota una brigada de ‘negres’ que redactaven allò que ell volia tractar. És que la seva producció és immensa!

    Salut i sort.

  2. Hola Ivan, és cert que Asimov va escriure molt però mai van escriure per ell. Un bon munt de llibres de recopilacions de contes i antologies de ciència-ficció porten el seu nom a la portada, Asimov redactava el pròleg o petites introduccions als contes i els editors ja tenien un nou llibre del ‘bon doctor’ que Asimov no dubtava a comptabilitzar-lo com seu . En el seu tercer llibre autobiogràfic, ‘Memorias’ (com en els dos anteriors) explica quantes paraules escribia diàriament i quants centaus de dolar li pagaven per elles. Asimov sempre va estar molt orgullós de la seva prolífica producció que, com bé dius, va ser immensa. Asimov era feliç escrivint i ho feia pràcticament durant tot el dia.
    Salut i fins aviat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s