Mono no Aware (Naus generacionals, LXXIX)

Portada de Yuko Shimizu per a The Future is Japanese (Ed. Haikasoru, 2012)

El conte breu Mono no Aware va ser escrit per Ken Liu l’any 2012. Va ser publicat a l’antologia The Future is Japanese per l’editorial Haikasoru. En castellà el trobem a l’antologia Terra Nova 3 recopilada per Mariano Villareal i editada per l’editorial Fantascy (novembre, 2014) i a la també antologia de contes El zoo de papel y otros relatos editat a la col·lecció Runas d’Alianza Editorial (2017).

El conte va guanyar el premi Hugo a la millor història curta (2013); el premi Sturgeon a la millor història curta (2013) i el premi Ignotus concedit per l’Asosiación Espanyola de Fantasia, Ciencia Ficción y Terror al millor conte estranger publicat a Espanya l’any 2015.

El conte ens explica la història d’Hiroto, l’únic japonès viu de tot l’univers, que viatja a la nau Esperançada, un cilindre de 500 metres impulsat per una enorme vela solar amb destinació a 61 Virginis. A bord de la nau Esperançada viatgen els últims 1021 éssers humans que han sobreviscut a la col·lisió d’un meteorit contra la Terra.

Hiroto recorda com va créixer al Japó amb la seva mare i el seu pare. Recorda com, de petit, veia al cel un meteorit en rumb de col·lisió amb la Terra anomenat el Martell. El govern japonès (i altres arreu del món) van anunciar la construcció d’una flota de naus espacials que traslladarien la població a un planeta llunyà.

Arribat el moment de partir, el govern japonès revela que les naus construïdes no són prou fortes per mantenir vius els fugitius a l’espai. La majoria de la població japonesa torna a fer vida normal esperant el fatídic impacte del meteorit. Altres països entren en una espiral de violència que porta a guerres i destrucció generalitzada (fins i tot la destrucció de les naus que, hipotèticament, els han de salvar).

La mare d’Hiroto es posa en contacte amb el doctor Hamilton, l’arquitecte de l’única nau en condicions de fer el viatge estel·lar, amb el qual va treballar durant una llarga estada els Estats Units. Per tal de salvar el fill, el lliure al científic, que pot viatjar acompanyat per una persona de la seva elecció.

Hiroto creix a la nau espacial i treballa vigilant la vela solar que impulsa la nau. Com a únic japonès participa en un programa educatiu per tal que la seva cultura no desaparegui del tot, entre altres activitats ensenya els nens a jugar al Go.

Antologia Terra Nova 3 on es va publicar el conte Mono no Aware traduït al castellà per primera vegada.

Hiroto té una companya d’origen hispà a la que ensenya una mica de japonès i amb qui a vegades parla dels seus últims dies al Japó i dels seus habitants, als quals retrata com una comunitat que esperava tranquil·lament l’apocalipsi.

Un dia, a la feina, s’adona que hi ha un tall a la vela que, en cas de no arreglar-se ràpidament, l’esquinçarà totalment i farà que la nau no pugui arribar a destí. Hiroto, principal coneixedor de la vela, s’ofereix voluntari per arreglar-la i surt amb l’equipament més bàsic. Mentre s’apropa durant dos dies al lloc on ha de reparar-la, un cop accidental al dipòsit de combustible fa que aquest s’espatlli. Aleshores ha de triar entre utilitzar el combustible que li queda per arreglar la vela i morir; o tornar a la seguretat de la nau deixant que la nau vagi a la deriva eternament per l’espai i salvar la vida. Hiroto tria arreglar la vela.

Per tal d’evitar que els companys de la nau intentin una inútil missió de rescat, ja que el seu oxigen s’haurà esgotat molt abans que arribin al lloc on es troba, Hiroto opta per separar-se de la nau i perdre’s a l’espai mentre recorda un agradable passeig que va fer una vegada a la Terra amb el seu pare.

Comencem per explicar que l’expressió Mono no Aware, indica en japonès “la sensació de fugacitat de totes les coses en la vida”. Segons explica l’autor, Ken Liu, expressa la sensibilitat cap al que és efímer o inevitable, cosa que el relat assumeix que és part de l’esperit japonès i que Liu tracta de transmetre no només al seu personatge principal, sinó a les reaccions del poble japonès davant l’adversitat, la poesia o al joc del Go.

Liu desplega el seu relat amb senzillesa i immediatament busca transcendir aquesta situació inicial per portar al lector al terreny emocional. Hiroto accepta tranquil·lament el que ha passat, tant la tragèdia de la mort del planeta Terra i els seus habitants, com el seu sacrifici individual. Gràcies a la seva lucidesa mental sap que comportar-se d’una altra manera seria inútil perquè la supervivència del grup depèn de la capacitat de transcendir les pròpies necessitats personals, de saber que totes les coses a la vida són temporals i el que importa no és tant la seva vida com individu sinó “la xarxa de relacions en què estem enredats”, com solia dir-li el seu pare. El seu sacrifici comporta assegurar que el que queda de la humanitat arribi a destí.

Mono no Aware també va ser publicat a l’antologia de contes El zoo de papel y otros relatos editat a la col·lecció Runas d’Alianza Editorial (2017)

I si el sacrifici del jove Hiroto és commovedor, també ho és el realitzat pels seus pares quedant-se enrere perquè ell pogués pujar a la nau i sobreviure. Ken Liu sap explicar molt bé els motius del sacrifici d’Hiroto, apresos del seu pare.

Ken Liu, impregna el relat amb molts trets culturals japonesos, d’entrada fa referència a la cal·ligrafia nipona, aquests meravellosos símbols que són gairebé obres d’art; al joc del Go; a l’acatament unànime de les normes fins i tot quan hi ha motius per rebel·lar-se; a les diferències entre societats individualistes i col·lectivistes; a la naturalesa subtil del japonès on el que no es diu és tan important com el que es diu… L’autor sap transmetre de forma delicada i deliciosa allò que té d’únic la cultura japonesa.

A Mono no Aware, tot i ser ciència-ficció humanista on els desitjos humans i els seus motius són l’element fonamental, hi ha elements tecnològics importants com la nau generacional propulsada gràcies a una vela solar. I és aquí és on faré l’únic retret a la narració, Ken Liu assegura que els fotons propulsen la nau amb cada vegada més acceleració i que això produeix la sensació de gravetat que experimenten els tripulants de la nau. Aquest és un petit error comès per l’autor perquè la gravetat només es pot adquirir a través del moviment rotatori del cilindre on viuen i no per l’acceleració de la nau.

Però a banda d’aquest detall, he de dir que la prosa de Liu és excel·lent i que personalment m’hauria agradat que el relat fos més extens per tal que l’autor hagués desenvolupat amb més amplitud totes les idees i conceptes de la seva història.

Mono no Aware és un relat on es trena l’amor, el sacrifici i la consciència de la nostra finitud. Un commovedor relat contra l’individualisme i una oda al bé de la col·lectivitat. Una història molt profunda i emotiva. Resumint, una veritable joia literària absolutament recomanable.

Ken Liu, autor del conte

 
 
 
 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.